Sonya Malinka Persson
 

Jag har levt med ett tungt sockermissbruk i hela mitt liv. Sedan mars 2017 lever jag sockerfritt med strikt LCHF som grund.

 

Följ mig här på bloggen i min resa mot ett hälsosamt liv.

Arkiv
Kategorier

Jag har precis ätit mat. Varmt mat, dessutom. Det är rätt ambitiöst jobbat för att vara mig, faktiskt. Jag har under en längre period mått lite sisådär. Dels lever jag med bipolär sjukdom, dels har min pappa varit väldigt sjuk (och dött) i cancer. När jag mår lite mindre bra är maten en av de första saker som stryker på foten. Jag tenderar till att hoppa över maten, att låta det gå väldigt många timmar mellan mål och så vidare. Och om jag inte har ätit innan jag går ut med hunden slinker jag lätt in på ICA för att köpa något som ger snabb energi.

Snabb energi kan vara lite vad som helst, i ärlighetens namn. Ibland köper jag kall kyckling och äter med kall bearnaisesås. Ibland köper jag semlor eller Delicatobollar. Glass och choklad har jag tack och lov inte ätit sen juli 2015. Det är betydligt lättare att låta bli just det där med semlor/Delicatobollar om jag har ätit mat. Suget efter det söta, den snabba energin, blir i princip obefintligt. Det är när jag är hungrig som jag har extremt svårt att låta bli.

Ja, om jag inte mår dåligt, förstås. Det kan man ju göra på många olika vis, men till exempel får jag ett extremt sug efter kolhydrater när jag har PMS. Men jag återkommer till sockersug vid diverse olika måenden senare – nu handlar det om hur jag tänker planera framöver.

Jag fyller år på lördag. Det innebär att jag kommer att äta – eftersom jag dessutom är väldigt fattig, har generösa gäster lovat att ta med sig något ätbart. Därför tänker jag tillåta mig att äta vad det nu kan tänkas vara, och satsa på att “börja om” på måndag. Det får vara som det är.

Så – min första plan är att se till att äta ett mål mat varje dag. För mig funkar det att dricka fette till frukost, äta mat till lunch, och sen dricka en eller två koppar fette till senare, beroende på hur länge jag är vaken. Men just att få i mig det där målet mat känns viktigt. För när jag väl äter mat, äter jag hyfsat bra. Jag har ändå ätit LCHF-mat ett tag, och vet hyfsat väl vad som funkar för mig. Det ska inte vara spännande, utan helst ganska enformigt och trist – men helst gott.

För att få till det där med att äta ett mål mat om dagen behöver jag komma ihåg att ta fram olagad mat ur frysen. Det kan vara köttfärs, kassler, skinkstek – you name it… Men den måste fram i tid för att jag ska kunna laga till den dagen därpå. Väl tillagad äter jag av den tills det är slut.

Så efter att under ganska lång tid ha skött just maten lite sisådär, känner jag mig rätt nöjd med att ha kommit ihåg att ta fram ur frysen och lagat till den och dessutom ätit upp den, idag. Vi får se hur/om jag bloggar i helgen, men på måndag är jag tillbaka om inte annat! 🙂

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •