Sonya Malinka Persson
 

Jag har levt med ett tungt sockermissbruk i hela mitt liv. Sedan mars 2017 lever jag sockerfritt med strikt LCHF som grund.

 

Följ mig här på bloggen i min resa mot ett hälsosamt liv.

Arkiv
Kategorier

Jag har under någon vecka eller så haft en hel del värk – jag har i kanske tjugofem år eller så haft problem med nacke och axlar. Jag får lätt spänningshuvudvärk på grund av just spända muskler i nacke och axlar. Nu har jag haft det i några dagar, och jag blir ofta väldigt trött på grund av det.

Innan jag ger mig in på det måste jag först berätta om ett otroligt fånigt misstag jag gjorde när jag äggfastade. Jag äter ju en del mediciner, bland annat för min bipolära sjukdom. Det gör att man lätt blir torr i munnen, så jag får sugtabletter för muntorrhet utskrivna av min läkare. Det var någon dag när jag var torr i munnen, så jag tog ett par. Och insåg på en gång att shit, det var kanske inte så jävla smart. De är nämligen väldigt söta. Jag är lite för lat för att kolla innehållsförteckningen, men jag slår vad om att det finns sötningsmedel däri. Och det fånigaste av allt var att sen, när jag sov, drömde jag om en stor hink med ostkaka och äppelmos i. Ni vet, en sån där vit hink man kan köpa sylt i – fast större. Full med ostkaka och ett lager äppelmos högst upp. Jag blev inte sugen på det, men bara det att jag drömde om det kändes så hysteriskt löjligt. 😀

I vilket fall. Tillbaka till det där med huvudvärk och allmän trötthet. Mitt första mål som jag skrivit om tidigare, är ju att äta ett mål (helst) varm mat om dagen. Det innebär att jag måste ha hjärnan med mig och ta fram något ur frysen. De senaste dagarna har jag ätit smörstekt kassler, smörstekt broccoli, med vitlökssmör till. Det tog slut i förrgår – och jag glömde naturligtvis att ta fram något ur frysen.

Som tur var fanns det en lösning på problemet. Just den här månaden är jag extremt fattig (och jag är fattig sådär till vardags) men lite pengar har jag i alla fall. Oftast försöker jag undvika att handla mat på närliggande ICA-butik, för de är så otroligt dyra. Men ibland har de bra erbjudande på olika matvaror, och just idag kunde man köpa Scans falukorv för 20 spänn. Jag vet att falukorv kanske inte är det absolut bästa när man äter LCHF – men om jag måste välja mellan att utmana mig själv och inte äta någon varm mat under en period där jag sagt att jag ska äta varm mat, och att faktiskt äta varm mat även om det är falukorv… well, valet är ganska lätt för mig.

För övrigt finns det lite andra saker jag måste skvallra om. Eftersom den här omgången av sockerfrihet framför allt handlar om att vara sockerfri, hade jag inte alls räknat med eller ens tänkt på att det kunde bli andra resultat av min mathållning. Men det har det, upptäckte jag idag.

Jag släpar alltså runt på stora mängder övervikt som kommer sig av mitt sockermissbruk, en stor fysisk bekvämlighet (jag är inte ett fan av fysisk aktivitet), samt under några år, felmedicinering med SSRI-preparat som påverkar belöningssystemet i hjärnan (läs; stärker och ökar sockermissbruket).

Förra året köpte jag en ny bh eftersom min gamla blev för stor. Den nya satt lite tight först, sen när jag gick ner satt den rätt bra – men när jag gick in i mitt sockerskov gick jag givetvis upp i vikt igen, och den har suttit tight och obekvämt under ett längre tag. Men idag när jag tog på mig den satt den riktigt skönt! Kan ni fatta – detta har alltså hänt på lite drygt… ja, vad fan blir det? Kan det vara två veckor!? Oavsett vilket; hur coolt som helst!

Ungefär samma effekt har jag märkt på lite andra kläder. Inte fullt så talande, men ändå. Det gör att jag ser fram emot det här ännu mer, för jag behöver verkligen gå ner mer i vikt. Det är väldigt länge sen jag vägde mig nu, men då hade jag tappat ungefär trettio procent av min övervikt. Jag har aldrig tvivlat på att det är möjligt att gå ner resten (framför allt inte eftersom jag vet att det finns andra som lyckats), men jag är otålig – och sockermissbrukare. Vissa perioder känns det verkligen som att vikten inte spelar någon roll, bara jag får knarka mitt socker på ett eller annat vis.

I vilket fall – idag ska jag också äta falukorv, men jag ska nog redan nu medan jag kommer ihåg det, ta fram köttfärs ur frysen så jag har något att äta när falukorven är slut.

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •