Sonya Malinka Persson
 

Jag har levt med ett tungt sockermissbruk i hela mitt liv. Sedan mars 2017 lever jag sockerfritt med strikt LCHF som grund.

 

Följ mig här på bloggen i min resa mot ett hälsosamt liv.

Arkiv
Kategorier

Sådär rent generellt, när jag är i det stadie jag är nu, känner jag ingen direkt sorg över att inte äta socker. Men visst finns det saker jag gärna skulle vilja äta – även LCHF-style. På sätt och vis antar jag att jag får vara tacksam för att jag är såpass lat och bekväm, eftersom det gör att jag inte experimenterar särdeles med mat.

Det här är sådant jag önskar att jag kunde/hade råd att äta, eftersom det är saker jag verkligen älskar (och ja, till viss del har jag viss barnsmak).

Jag har älskat pannkaka i hela mitt liv. Det är ju en av de saker jag är uppfödd på. Innan jag började äta LCHF åt jag helt vanlig pannkaka, oftast med äppelmos. Det går ju bort helt och hållet idag – och jag saknar det ibland. Det finns ju diverse varianter på både pannkaka och våfflor, LCHF-style, men jag har inte hittat någon jag tycker är sådär supergod. Plus, som sagt var, jag är lat, bekväm – och dessutom fattig. Att hålla på och köpa diverse mjölsorter (mandelmjöl, kokosmjöl osv) går bort för mig, därför att det är för dyrt. I alla fall om man vill använda det regelbundet.

Semlor är också en sån där grej jag skulle vilja äta. Även här har jag provat att göra LCHF-semlor, men de smakar inte heller riktigt likadant. Av uppenbara skäl, kan man tycka, men ändå. Och de jag provat att göra är… well, det är nog främst mandelmassan jag inte gillar när man ska göra den själv. Ska det smaka semla vill jag ha den sockersöt. Och det gör att jag inte kan äta vanliga semlor utan att falla tillbaka in i sockermissbruket (har provat – hela semmelsäsongen i år OCH förra året). Även här gäller det där med diverse mjölsorter – jag har helt enkelt inte råd att hålla på och experimentera, prova på och så vidare.

Fruktpaj. Finns det något jag älskar här i världen, utöver ovanstående, är det äppelpaj, rabarberpaj och blåbärspaj. Fy fan, vad gott det är. Med vaniljsås. Men det är ju smockat med socker, så det går ju inte. Jag vet att det finns LCHF-alternativ även här, men har inte provat. För faktum är att även frukt och bär är i gränszonen för mig när det gäller socker. Innan jag började äta LCHF slutade jag äta glass/choklad och allt annat skit ett tag – men då knarkade jag äpplen i stället. Och äpplen innehåller en del socker, så det var inte konstigt att det funkade som substitut.

Sommartid har jag ofta svårt att äta varm mat – mitt kök blir så sjukligt varmt (och det kan vara 30-35 grader härinne utan matlagning) på grund av värmen. Dessutom blir jag ofta oerhört sugen på fräscha smaker i stället för feta och kryddstarka. Nu är det över ett och ett halvt år sen jag åt glass, vilket för övrigt inte är kanske just fräscht – men ni kanske förstår grundtanken. Tänk fruktsallad i stället för tungt kött och bearnaisesås. Tänk mjölk i stället för nåt annat. Förra sommaren tror jag det var, åt jag mycket ovispad kokosgrädde och frysta bär, alternativt vispad grädde och frysta bär. Bättre än glass, tänker jag. I år tror jag att jag skippar den vispade grädden, eftersom det är den som brukar få mig att gå in i ett sockerskov – men kokosgrädden och de frysta bären får det nog lov att bli.

Jag har tänkt skriva ett inlägg om endast vilken mat jag vill tillåta mig att äta men nämner det helt kort redan nu. Jag måste äta ganska tråkig mat. Inte äcklig – tråkig. Dels är jag fattig och har lärt mig att tycka att det är ok att äta samma mat flera dagar på raken, dels får det inte bli för spännande. Bara det att introducera en ny rätt i min ganska begränsade repertoar behöver ta tid. Mina föräldrar gav mig receptet på god mat i höstas, och det fick mig att börja ha grädde hemma – jämt. Jag började ha mängder av grädde i teet. Sedan började än det ena, än det andra, och till slut satt jag i sockerträsket igen.

NU ska jag försöka få arslet ur och gå ut med hund och kamera i dimman, innan jag gör köttfärsbiffar för första gången på länge. Ha en fin dag, gott folk! =)

  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •