Sonya Malinka Persson
 

Jag har levt med ett tungt sockermissbruk i hela mitt liv. Sedan mars 2017 lever jag sockerfritt med strikt LCHF som grund.

 

Följ mig här på bloggen i min resa mot ett hälsosamt liv.

Arkiv
Kategorier

Min första plan är ju att äta ett mål varm mat per dag. Att vara duktig på att ta fram olagad mat ur frysen och se till att den tinar i tid. Att se till att jag äter som jag ska, så att jag får i mig energi, näring och hela baletten.

Det har gått över förväntan. Jag har faktiskt skött mig rätt bra på den fronten. Dessutom har jag – återigen, kommit ihåg lite smådetaljer som i alla fall i min värld, för mig, är bra att tänka på. Som till exempel när det är extra viktigt att äta mat och inte äggfasta på fette.

Häromdagen råkade jag vara vaken ungefär 28 timmar i sträck, med en kort tupplur på 40 minuter upp till en timme. Det var inte alls meningen – jag hade lagt mig och somnat när telefonen ringde. Jag vaknade och svarade, och när jag lagt på kunde jag inte somna om. Min dygnsrytm är lite bak och fram, på grund av en hel rad anledningar – bland annat för att jag trivs så, och dessutom kan ha det så (är sjukpensionär). Jag åt som jag skulle under tiden, och igår när jag hade sovit hyfsat ordentligt efter det långa dryga dygnet, märkte jag hur otroligt viktigt det är att äta när man är bakis på trötthet. Jag var så sjukt jävla trött i både kroppen och skallen, att det var helt nödvändigt att äta mat. Jag åt mat hela två gånger, faktiskt.

Idag är väl den första dagen som det inte riktigt blev som det skulle. Jag hade glömt att ta fram något, vilket innebar att jag var tvungen att göra något slags kött i lergryta. Tanken var att jag skulle sätta igång minst ett par timmar tidigare än jag gjorde – men jag somnade, fortfarande bakis på trötthet, i soffan framför en film. Snöpligt värre. Men nu är det max en timme kvar innan jag kan äta.

Det jag kom fram till (och redan visste) är att det finns några tillfällen när man kanske inte ska äggfasta, utan faktiskt satsa på att äta riktig mat i stället. Ett sådant tillfälle är när man är sjuk. Ett annat är när man är trött/utmattad. Vid vissa tillfällen har kroppen ett alldeles för stort behov av energi i form av fast föda, och att neka den det då verkar ju mest bara dumt och onödigt. Men det gör ju också att man helst bör ha viss självinsikt vid de tillfällen man till exempel vill äggfasta. Jag hade ju tänkt göra en till äggfasta om någon vecka eller så – så det är bara att  hoppas att mina sovrutiner rättar till sig (det här är varken första eller sista gången, men till skillnad från oftast var det här helt oplanerat och inte alls vad jag hade tänkt mig), så att det funkar och att jag orkar.

En annan sak jag är nöjd med, som inte har så jättemycket med just det här att göra, är att jag har (tror jag) hittat de flesta av mina triggers. Socker är en sak, men så finns det ju kolhydrater också – och vissa sådana triggar mig oerhört. Men jag får skriva mer om det en annan dag – nu ska jag göra vitlökssmör innan det är dags att plocka ut min mat ur ugnen! =)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •