Sonya Malinka Persson
 

Jag har levt med ett tungt sockermissbruk i hela mitt liv. Sedan mars 2017 lever jag sockerfritt med strikt LCHF som grund.

 

Följ mig här på bloggen i min resa mot ett hälsosamt liv.

Arkiv
Kategorier

I förra inlägget skrev jag lite om kall, fräsch sommarmat i stället för tung, fet mat. Tror också att jag skrev nånting om pannkaka – återkommande i mina sockerfantasier. 😉

Igår fick jag för mig att jag skulle prova det senaste recept jag hittat på just pannkaka. Till min stora glädje innehöll det nämligen inga mejerier. Ingen grädde, ingen mjölk, ingen nada. Ja, förutom smör, förstås, men det är den enda mejeriprodukt jag tillåter mig att använda – plus att jag inte triggas av det.

Också ett otroligt enkelt recept att komma ihåg. Jag vet inte vart det kommer ifrån – om någon vet och vill ha cred, let me know så skriver jag in det ASAP.

Receptet räcker till en (1) pannkaka

3 ägg
50g smält smör
1 matsked fiberhüsk (fast jag tyckte det lät lite, så jag tog mer)
vaniljpulver eller extrakt – jag valde bort det
sötningsmedel – jag valde bort det

Sen valde jag att ha i mandelmjöl. Fråga mig inte varför – jag har ingen aning om vad jag pysslar med. Men en matsked fiberhüsk kändes lite.

Oavsett vilket; det blev bra. Lite svårt att få den att hålla ihop, men jag tycker ändå att det funkade hyfsat. För att vara första gången, liksom.

Sen utmanade jag mig själv och provade den där färska, mogna mangon jag hade. Jag mixade lite mango med kokosgrädde, och ska jag berätta för er hur otroligt jävla asgott det var? Herregud, det riktigt knullade i mun till den där pannkakan.

Och faktum är att i vissa lägen är det tur att jag är fattig. Jag har ingen aning om vad en mango kostar, men förmodligen är det för dyrt för att jag ska tycka att det är värt det. Jag har helt ärligt bara ätit fryst mango tidigare – och bara det är gott. Men jag inser att mango är en sådan sak jag inte ska engagera mig i. Jag ska inte köpa hem färsk, mogen mango – för då äter jag. Om jag har en bra, stabil period kan jag kanske göra det – en gång. Kanske. Men på det stora hela är det nog lugnast att låta bli.

Så det jag har lärt mig av gårdagens experiment; jag gillar mango och ska inte ha det hemma. Pannkakan är den första som faktiskt smakat “riktig” pannkaka – möjligen med ett litet överslag av ägg, men jag kan leva med det. Det går säkert dessutom att experimentera bort. Sen har jag också lärt mig att mango och kokosgrädde går otroligt bra ihop. Och att kokosgrädde är gott (jag visste redan det, men det är rätt länge sen jag åt det), och att det funkar otroligt bra att göra guck-att-ha-på-pannkaka med.

Jag tänker inte skämmas eller känna mig skyldig för att jag har ätit mango när jag är sockermissbrukare. Jag har i alla fall hyfsat bra koll på mina gränser, men just mango är nytt för mig. Alltså måste jag prova. Nu har jag provat och får ägna några dagar efteråt till utvärdering av hur jag mår och reagerar. Och faktum är, inser jag nu, att suget efter något sött som jag haft i några dagar, troligen har med pms att göra. Insåg nämligen alldeles nyss att jag har den minsta variant av mens man kan tänka sig. Nästan så det är gulligt. Men det skulle också förklara dagens dåliga humör, allmänna frustration och så vidare.

Självinsikt rockar! 🙂

Sedan ska det tilläggas att sötsuget jag har haft, har varit så subtilt att jag knappt har märkt det. Jag har inte märkt det – förrän igår och idag.

Fan, det är riktigt intressant. För att inte tala om, något att fundera över. Och hur jag kan mota sötsuget i dörren när det liksom smyger sig på mig utan att jag märker det.

Sug på den, ni – utan socker på! 😀

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •