Sonya Malinka Persson
 

Jag har levt med ett tungt sockermissbruk i hela mitt liv. Sedan mars 2017 lever jag sockerfritt med strikt LCHF som grund.

 

Följ mig här på bloggen i min resa mot ett hälsosamt liv.

Arkiv
Kategorier

Med tanke på att jag återfunnit min älskade pannkaka så har frågan om hur mycket man kan äta av vad uppstått. Jag tänker inte på själva pannkakan i sig; den är rätt säker efter vad jag kan förstå. Ägg, smör, fiberhüsk och mandelmjöl är vad jag använder. Det är snarare det där man har till. Det som i vanliga fall brukar bestå (i mitt fall) av äppelmos eller jordgubbs-/hallonsylt.

När jag missbrukar LCHF-style (överäter sånt som är gott) – till exempel äter vispad grädde med frysta bär… då vispar jag upp 5dl grädde och äter större delen, om inte hela förpackningen med 250 gram frysta bär. Sen äter jag till det står mig upp i halsen (fast jag tycker fortfarande att det är gott).

Så är inte fallet med den här pannkakan. Receptet jag har räcker till EN pannkaka – beroende lite på hur mycket fiberhüsk och mandelmjöl man har i, misstänker jag. Med de mått jag använder blir smeten rätt tjock och inte så delbar. Detta är i min värld ett stort plus, därför att man behöver inte ha hela 250 gram frysta bär till det. Det räcker med typ 8 – 10 björnbär att mixa sönder, så räcker det som “sylt”.

Även om man mixar det med kokosgrädde (bara det stela, vita) så räcker det absolut tillräckligt. De få gånger jag har gjort det här har det blivit kokosgräddemix över, och då kan man äta upp den resten utan att skämmas särdeles.

Och jag tänker mig att även om jag skulle använda något anat än just frysta björnbär, så torde samma princip gå att applicera där. Om man använder en väldigt liten del av förpackningen så blir det av uppenbara skäl inte så många kolhydrater som står i innehållsförteckningen.

Missförstå mig rätt, nu. Det här är inget jag tänker missbruka. Däremot är det ett ytterst välkommet tillskott till mitt ganska begränsade förråd av olika maträtter att äta. Min ekonomi tillåter inte att jag flippar ur och handlar vad som helst. Den här pannkakan är billig, jag får den där icke-hungriga känslan jag gillar så mycket, och det är dessutom himla gott.

Tänk att man kan bli så sjukt nöjd över att hitta en variant av något man älskat sen man var barn. I början provade jag bland annat en pannkaka gjord på banan, och det var visserligen hyfsat gott – men alldeles för mycket kolhydrater för att det skulle funka (och faktiskt inte lika god som den här).

Och det här med kokosgrädde och frysta bär går ju faktiskt att använda som någon slags glass, dessutom! Förutsatt att de frysta bären inte är så många så det slår över på kolhydratssidan, förstås.

Jag tar mig friheten att säga att den här pannkakan väldigt snabbt har blivit och kommer att vara my guilty pleasure.

Det jag däremot också ska ta med mig är insikten om att det inte får gå överstyr. Jag känner mig själv och vet att det här skulle kunna bli en trigger och väg mot ett skov i sockermissbrukets  träsk igen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •