Sonya Malinka Persson
 

Jag har levt med ett tungt sockermissbruk i hela mitt liv. Sedan mars 2017 lever jag sockerfritt med strikt LCHF som grund.

 

Följ mig här på bloggen i min resa mot ett hälsosamt liv.

Arkiv
Kategorier

Idag tycker jag lite synd om mig själv, faktiskt. För första gången på länge har jag vad jag misstänker är ett hypotyreost skov. Jag äter sen ett eller ett par år tillbaka Levaxin, men får trots det skov när jag går runt och känner mig jättesjuk. Feberkänslor, kläderna skaver, feberont på ryggen, trött som om jag inte sovit på hundra år och så vidare. Extremt tröttsamt. Tursamt för mig, dock, så påverkar det inte mitt sätt att äta eller mitt tack och lov obefintliga sockersug.

Innan jag ger mig in på portionsstorlekar vill jag bara skryta lite och säga att min pappas änka ringde mig häromdagen och sade att jag dels var väldigt snygg i håret när vi sågs (har färgat det rödbrunt), och att det syns att jag gått ner i vikt. Hon har inte sagt det alls tidigare, så det var väldigt glädjande.

That being said; låt oss gå över till portionsstorlekar.

Jag skrev ju för någon vecka sen om att jag funderar på att minska mina portioner. Det har på något märkligt sätt skett automatiskt sedan dess. Jag skulle säkert kunna minska ännu mer, men för tillfället är jag nöjd med hur det är. Tanken är ju trots allt att man ska äta, inte att man ska låta bli.

Det vore lögn och ont förtal att säga att jag äter efter handmodellen, för det gör jag inte. Jag ska förklara lite hur jag äter när det gäller portionsstorlekar.

När jag gör köttfärsbiffar, äter jag två stycken som är rätt stora. Förmodligen väldigt stora, om man jämför med hur stora köttfärsbiffar normalt sett är. Om ni tänker er en mindre tallrik, tar biffarna upp ungefär halva ytan. Till det äter jag broccoli eller stekta morötter och paprika. Detta tar upp nånstans mellan en fjärdedel och halva tallriken. Ovanpå det slänger jag på rätt mycket bearnaisesås.

End of story.

Jag tillhör inte dem som mäter och/eller väger min mat. Alldeles för jobbigt. Förmodligen äter jag kanske mer protein än jag behöver, men å andra sidan – jag försöker få in så många olika sorters fett som möjligt i framför allt köttfärsbiffarna.

Såhär gör jag mina biffar;

 • blandfärs, ca 6 – 700 g
 • 1 ägg
 • en större skvätt olivolja
 • riven ost, ganska mycket
 • vitlök
 • ½ hackad lök
 • kryddor

En sån här omgång räcker till ungefär 5 – 6 biffar åt mig. Ja, men kanske att varje biff väger ungefär 100 gram i ren köttfärs. Plus den rivna osten och det andra. Äsch, inte vet jag. Vem bryr sig? Det är gott och jag blir mätt (eller ohungrig) – det är det viktigaste för mig.

Men för att återgå till storlek på portioner; min plan och mitt mål är att göra mindre köttfärsbiffar och fortsätta äta grönsaker, men inte en hel paprika och inte två morötter till varje mål.

Hur tänker ni omkring portionsstorlekar?

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •