Sonya Malinka Persson
 

Jag har levt med ett tungt sockermissbruk i hela mitt liv. Sedan mars 2017 lever jag sockerfritt med strikt LCHF som grund.

 

Följ mig här på bloggen i min resa mot ett hälsosamt liv.

Arkiv
Kategorier

Det här inlägget skriver jag med anledning av att jag precis stoppat in den snygga bannern här ovanför. Den leder till food2change, som är en kanonbra förening på många sätt. Jag är själv ingen miljöfantast – det finns andra frågor jag brinner för mer, men food2change ger mer än bara miljövinster.

För mig som är sjukpensionär finns det vissa saker som är klurigare än andra. Ekonomin, till exempel. Eftersom jag nu envisas med att vilja äta så bra mat jag har råd med, så blir det ofta aningens dyrare än jag och min ekonomi egentligen har lust med. Att då lägga ut femhundra spänn en gång i halvåret på medlemskap i food2change känns rätt tradigt – men å andra sidan så vet jag att jag får enormt mycket för pengarna.

En matkasse genom food2change kan bestå av i princip vad som helst. Det beror lite på exakt vart man hämtar den, men ofta innehåller den grönsaker, den senaste dryga månaden har det varit en hel del pålägg – typ skivad skinka, skivad korv, skivad kyckling och liknande. Ibland är det mjölk, kvarg, youghurt, toapapper – vissa gånger har jag blivit tilldelad välling eller blöjor. Då är det bra att det är fler som hämtar matkassar, eftersom det oftast finns någon som kan tänka sig att byta (jag har inga barn). Det finns också ofta kaffe med i kassen.

För privatpersoner med taskig ekonomi är det här guld värt. Även om jag kanske inte skulle köpa allt jag får hem i matkassen innebär det inte att det är bortkastat. Tvärtom – jag får i mig lite annat, vilket gör att mitt matintag blir aningens mer varierat. Ibland innebär det att jag provar helt nya saker som jag aldrig ätit förut, och bara det i sig är positivt.

Bortsett från det statistiken säger (att food2change bidrar till att X antal ton mat räddas) vet jag inte riktigt exakt vad medlemmarnas hjälteuppdrag i praktiken gör för miljön. Jag tycker att det vore oerhört spännande att veta vad som händer när samhället inte behöver ta hand om och hantera all den mat vi tar hem i stället. Blir det ekonomisk vinning? Hur ser den socioekonomiska delen ut? Vilka positiva konsekvenser får det, när man slår ut ringarna på vattnet? (Jag tänker exempelvis i fråga om hälsa, näringsbrister som kanske påverkas och därmed färre läkarbesök, mindre medicinering osv, men också i fråga om sociala kontakter för personer som går hemma och inte träffar så många människor – och så vidare i all oändlighet.)

food2change är en växande förening som har stora mål. Målen handlar om både miljö och privatpersoners ekonomi – vill du veta mer, gå gärna in och titta på hemsidan. Om du också är en av dem som skulle tjäna på att vara medlem – bli det, för all del. För oss som hämtar en matkasse i veckan kostar det 500 spänn i halvåret, och det är det värt trots att det svider just den månaden när man ska betala avgiften.

Jag vet också att föreningen söker volontärer lite varstans, så känner du dig manad – häng på! 🙂

 

  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •