Sonya Malinka Persson
 

Jag har levt med ett tungt sockermissbruk i hela mitt liv. Sedan mars 2017 lever jag sockerfritt med strikt LCHF som grund.

 

Följ mig här på bloggen i min resa mot ett hälsosamt liv.

Arkiv
Kategorier

Jag bor i en lägenhet där det inte finns frys. I hyfsat många år har jag haft en halvstor egen frys, men den gjorde jag mig av med för ungefär ett och ett halvt år sen. I samma veva hade jag turen att kunna införskaffa mig en ny frys, så sedan dess pryds mitt vardagsrum av en fullstor frys (tror den är 180 hög). Det är en av de bättre investeringar jag gjort, faktiskt.

Åren innan min pappa dog (förra året) hjälpte han mig att komma iväg och storhandla eftersom jag inte hade egen bil. Han tyckte att jag handlade på ett väldigt konstigt sätt; jag storhandlar en gång i månaden och dör nästan när jag släpar alla tunga matkassar tre trappor upp. Men faktum är att folk handlar olika, och eftersom jag är en trygghetsnarkoman efter mina år helt utan pengar, och dessutom vill veta att jag kommer att ha mat hela månaden så att inte pengarna tar slut, är det här det enda sättet jag kan och vill handla på.

Dessutom gillar jag valfrihet. Nu ska jag verkligen inte säga att jag handlar särdeles varierat – jag har mina grejer som jag gillar att äta, och det är vad jag köper hem. Men jag vill kunna välja om jag vill äta kycklinglever ena dagen och köttfärsbiffar den andra. Att småhandla är inte ekonomiskt försvarbart i min värld, med min ekonomi.

Därför är jag så sjukt jävla glad att jag har min frys. Igår var jag iväg och storhandlade och fyllde upp frysen nästan så den spricker. Idag hämtade jag en matkasse via food2change och fyllde frysen ännu mer (det var riktigt bra utdelning på den fronten idag). I morgon ska jag hämta ytterligare en matkasse via food2change.

Men alltså; att veta att frysen är fylld med bra och vettig mat i överflöd är för mig väldigt helande. Det gör att jag inte känner mig stressad över mat, att jag inte behöver känna att jag måste få pengarna att räcka till och av det skälet vara tvungen att småhandla halvtaskiga matvaror och äta mer än jag behöver enbart på grund av stressen (vilket är väldigt lätt hänt att jag gör, har jag märkt).

För övrigt köpte jag hem ett par saker igår som jag aldrig någonsin i hela mitt liv har handlat hem. Jag storhandlar på Willys, eftersom det är där jag upplever att jag får mest för pengarna. De hade erbjudanden igår på både zuccini och aubergine – 2 för 15. Jag köpte av båda sorterna. Testade att steka tillsammans med mina köttfärsbiffar, och tyckte att det vare sig gott eller äckligt. Ätbart, och eftersom jag tror att det är nytta saker tänker jag äta upp dem – och kanske köpa igen, om jag hittar billigt.

Så om min frys för tillfället är så fullproppad att den nästan spricker, är min kyl rätt välfylld, den med. Jag har haft ett tag när jag äter rätt mycket blomkål, och det tänker jag fortsätta med så länge jag har lust. För att den inte ska bli dålig i kylen har jag börjat göra puré av den – jag kokar den och mixar den sedan med salt, svartpeppar, två stora, råa vitlöksklyftor och kanske 10 – 15 gram smör. Hur gott som helst att ta ett par rågade matskedar till maten. För tillfället har jag kanske fyra eller fem burkar med blomkålspuré i kylen, och det kommer att bli ett par till (eftersom jag har en rå blomkål som ska lagas till).

Just nu upplever jag ingen som helst stress över vad jag äter. Det jag däremot upplever är en stundvis stor stress över min ekonomi, och det i sin tur påverkar HUR jag äter – men tack och lov inte VAD jag stoppar i mig.

Så just nu känner jag mig oerhört tacksam över min frys och att jag har mat hemma som jag kommer att klara mig på i säkert en och en halv månad.

Det är fan inte dumt.

 

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •