Sonya Malinka Persson
 

Jag har levt med ett tungt sockermissbruk i hela mitt liv. Sedan mars 2017 lever jag sockerfritt med strikt LCHF som grund.

 

Följ mig här på bloggen i min resa mot ett hälsosamt liv.

Arkiv
Kategorier

När jag flyttade in i min lägenhet för drygt sexton år sen, var jag så oerhört fascinerad över hur mycket skåp det fanns i köket. Innan hade jag bott i en etta med kokvrå, så det är inte så konstigt att det kändes som att flytta in i en outsinlig källa av utrymme. Tiden går dock, och jag liksom de flesta andra har en tendens att fylla upp de från början så stora utrymmena med diverse.

Så även mitt skafferi. För faktum är att jag, tror jag, aldrig, har fyllt hela mitt skafferi med skafferivaror. När jag fortfarande åt ris, socker, pasta och så vidare, hade jag det däri, men jag har också förvarat en hel del tygrester (jag syr mina egna kläder), kattmat, hundgodis och tuggben, gamla fotografier på döda släktingar eftersom jag inte hittat nåt annat bra ställe att ha dem på, lampor jag inte använder – och så vidare.

För ett par dagar sen hittade jag larver i mitt skafferi. Pyttesmå, gulvita larver. Det låg nämligen kanske fyra, fem stycken på locket till burken jag förvarar hundgodis i. Jag diskade naturligtvis av locket och tog ut burken medan jag funderade på vad tusan det där innebar. Tanken på mjölbaggar infann sig ganska raskt, och med det, även äckelkänslan. Jag hatar insekter.

Så efter samtal med vänner och bekanta tog jag tag i rensningen i skafferiet igår. Tack och lov hittade jag inte baggar, men jag hittade några fler larver. De låg på plasten på en stor platta med ägg, som dessutom luktade rätt sunkigt. Jag köper väldigt mycket ägg åt gången och förvarar i skafferiet, eftersom jag inte får plats i kylen. Detta har aldrig någonsin hänt mig tidigare.

Det slutade med att jag kasserade ungefär 90 – 95% av vad som fanns i skafferiet. Tursamt för mig, eftersom jag inte äter allt det där sockret, mjölet, riset och pastan och så vidare, så fanns det faktiskt inte särskilt mycket kvar. Jag slängde all kattmat, alla tygrester, alla gamla plastburkar som bara tog upp plats, äggen som luktade peck, samt alla öppnade påsar med typ psylliumhüsk och liknande. Det var dock inte särskilt många, och det mesta av det har stått oanvänt under lång tid.

Jag är mest nöjd med att inte ha hittat några baggar, eller några stora mängder larver utspridda överallt. Däremot är jag rätt glad att jag tog mig friheten att skoningslöst slänga grejer. Faktum är att jag nog till och med ska skapa en trend nu i höst och gå igenom hela mitt hem och slänga så mycket jag orkar och kan. Det är en mental grej, det där med att slänga. Att skala av en massa lager av skräp, inte bara fysiskt sådant, utan också mentalt.

Så – hur tokigt det än kan låta tänker jag känna mig tacksam över de här larverna som gjorde att jag fick arslet ur och satte igång med rensandet. Jag är också glad att det inte fanns så jättemycket MAT att slänga, vilket innebär att det inte blir så dyrt att ersätta det som fanns.

Yay mig! 😀

 

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •